Έμφυλη ανισότητα στην εργασία και φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας

Μία από τις αιτίες της έμφυλης ανισότητας στην εργασία είναι η ανισορροπία στον χρόνο που αφιερώνουν οι γυναίκες σε μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας στο πλαίσιο του σπιτιού και της οικογένειας.

Ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα (αν και όχι μόνο) το κοινωνικό στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες κυρίως υπεύθυνες για τις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας (συνήθως παιδιών και ηλικιωμένων).

Αυτό καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα της Έρευνας Χρήσης Χρόνου που πραγματοποιήθηκε το 2013 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σύμφωνα με τα οποία στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φροντίδα του νοικοκυριού καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην κατανομή του χρόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 32 λεπτά και οι γυναίκες 4 ώρες και 22 λεπτά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργαζόμενες γυναίκες ηλικίας 20 έως 74 ετών αφιερώνουν 4 ώρες και 58 λεπτά για την εργασία τους και 3 ώρες και 15 λεπτά για τη φροντίδα του νοικοκυριού. Οι εργαζόμενοι άνδρες της ίδιας ομάδας ηλικιών αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για την εργασία τους (6 ώρες και 19 λεπτά) και πολύ λιγότερο χρόνο για τη φροντίδα του νοικοκυριού (1 ώρα και 4 λεπτά).

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "WOMEN CARRY OUT AT LEAST TWO AND A HALF TIMES MORE UNPAID HOUSEHOLD AND CARE WORK THAN MEN 10 PAIO WORK UNDAID WORK တ HOURSPERDAY PER ERDAY HOURS 2 3:30 233 154 DEVELOPING COUNTRIES DEVELOPEO COUNTRIES TIME SPENT ONPAID AND UNPAID WORK FOR EMPLOYED PERSONS BY SEX, 3DEVELOPING AND DEVELOPED ECONOMIES (LATEST YEARAVAILABLE)"

Η ανισορροπία αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών:1. Οι γυναίκες, εργαζόμενες ή/και σε φάση σπουδών, δυσκολεύονται να αφιερώσουν σημαντικό χρόνο στο να χτίσουν την καριέρα τους, να επιμορφωθούν και να δικτυωθούν.2. Συχνά απουσιάζουν για μεγάλα διαστήματα από την εργασία τους, όταν γίνονται μητέρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στον κλάδο τους, να εξελιχθούν επαγγελματικά ή και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας, μετά από μακροχρόνια αποχή από αυτήν. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους άνδρες, καθώς οι θεσμοθετημένες άδειες γονεϊκότητας για εκείνους είναι σημαντικά μικρότερης διάρκειας και, παρόλα αυτά, δεν έχουν γίνει ακόμα ευρέως κοινωνικά αποδεκτές.3. Οι γυναίκες, γαλουχημένες με το στερεότυπο της προτεραιότητας του ρόλου τους ως μητέρες, σύζυγοι και φροντίστριες, είναι συχνά απρόθυμες να ξεκινήσουν ή να επενδύσουν σε μια καριέρα με προοπτικές, ακόμα και χρόνια προτού δημιουργήσουν οικογένεια.

(Πηγή: έρευνα με τίτλο Breaking the glass ceiling)

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.