Γιατί πληγώνει ο έρωτας

Γιατί υποφέρουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι; Γιατί ταυτιζόμαστε ή και συμπάσχουμε με λογοτεχνικούς ήρωες που βίωσαν με τραγικό τρόπο τον έρωτα; Γιατί τελικά μια ερωτική σχέση έχει τόσο μεγάλη σημασία για την ευτυχία και την ταυτότητά μας;

Βιβλία αυτοβοήθειας υποστηρίζουν ότι μπορούν να μας δείξουν πώς να διαχειριστούμε καλύτερα την ερωτική μας ζωή, οδηγώντας μας (στην καλύτερη περίπτωση) να συνειδητοποιήσουμε τους ασυνείδητους μηχανισμούς, στη διαλεύκανση των οποίων αφιέρωσε τη ζωή του ο Freud. Επιπλέον, η κλινική ψυχολογία νομιμοποίησε επιστημονικά την ιδέα ότι οι επώδυνες εμπειρίες του έρωτα εξηγούνται από την ψυχική ιστορία του ατόμου και ότι, επομένως, υπόκεινται στον έλεγχο του ίδιου του ατόμου.

Η Eva Illouz, με ένα ακόμη ανατρεπτικό βιβλίο κοινωνιολογίας, απορρίπτει τη συνήθη εξήγηση ότι η ερωτική δυστυχία είναι αποτέλεσμα ελαττωματικών ή ανώριμων ψυχισμών. Δείχνει τη βαθιά κοινωνική φύση των πιο προσωπικών μας συναισθημάτων, κλονίζοντας για μια ακόμη φορά την πρωτοκαθεδρία της ψυχολογίας ως κυρίαρχης ερμηνείας των δεινών του έρωτα.

Με άλλα λόγια, οι αναποδιές και τα δεινά στην ιδιωτική μας ζωή δεν οφείλονται στην προβληματική παιδική ηλικία (όπως έλεγε ο Freud) ούτε στην ελλιπή μας αυτογνωσία αλλά είναι αποτέλεσμα σύνθετων πολιτισμικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά τη νεωτερικότητα.

Κυκλοφορεί σε πολύ καλή μετάφραση του Διονύση Παπαδουκάκη από τις προσεγμένες Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.