Η μετέωρη ελληνικότητα

Ο Μάκης Καραγιάννης, με αφορμή τη γενικότερη συζήτηση για την κρίση που πλήττει τη χώρα μας, επιχειρεί στο δοκίμιο, με τίτλο Μικρό και αλαζονικό έθνος, να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να γίνει μια νεωτερική, μια προοδευτική κοινωνία. Εντοπίζει τις απαρχές της κρίσης όχι μόνο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και στις ιδιαίτερες παθογένειες που χαρακτηρίζουν όλο τον μεταπολιτευτικό βίο του ελληνικού κράτους. Εκκινώντας από το αξίωμα ότι η κρίση στη χώρας μας συνδέεται με την ελληνική ιδιαιτερότητα, επιχειρεί στη συνέχεια να την ορίσει αντιπαραβάλλοντάς την με την ευρωπαϊκή νεωτερικότητα. Με εντιμότητα αναγνωρίζει τους περιορισμούς του εγχειρήματος καθώς η πολυπλοκότητα της πραγματικότητας καθιστά δύσκολη τη μελέτη όλων των φαινομένων παθογένειας που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος ήδη από τα πρώτα χρόνια της συγκρότησής του.

Αξιοζήλευτη η προσπάθεια και δύσκολο το στοίχημα αλλά οφείλουμε προκαταβολικά να αναγνωρίσουμε ότι το κερδίζει. Ιδιαίτερα, αν λάβει κανείς υπόψη ότι αυτοί που μπόρεσαν στο παρελθόν να θέσουν με νηφαλιότητα το πρόβλημα και να επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις ήταν κυρίως στοχαστές οι οποίοι έζησαν για χρόνια μακριά από την Ελλάδα. Σαν να μην μπορεί να γίνει αλλιώς, σαν να σε ρουφάει η χώρα μέσα στην οποία ζεις. Περισσότερα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

%d