Η τυραννία της ευτυχίας

Πληθαίνουν οι εκδόσεις βιβλίων αυτοβοήθειας, αναζήτησης νοήματος και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με αυτά τα βιβλία, αν σας έχουν απολύσει, δεν πειράζει, θα βρείτε μέσα σας τη δύναμη να κινητοποιήσετε τον εαυτό σας για να βγείτε από το αδιέξοδο. Μπορεί να βρείτε άλλη δουλειά αλλά μπορεί και να μην βρείτε. Αν βιώνετε μια κακοποιητική σχέση, πάλι μην το βάζετε κάτω, αρκεί να πιστέψετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς χρήματα, χωρίς στήριξη και έχοντας τους θεσμούς εναντίον σας (βλ. αστυνομία). Αν είστε φτωχός/ή, τότε μάλλον δεν είχατε αρκετή θέληση να αρπάξετε τις ευκαιρίες που η ζωή τόσο γενναιόδωρα σας έδωσε.Αν βιώνετε την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μην πενθείτε τόσο, δεν χρειάζεται, καθώς θα πρέπει και πάλι να δείτε θετικά τη ζωή μέσα από τα γυαλιά της αέναης αισιοδοξίας και αναζήτησης της ευτυχίας. Γιατί τίποτε δεν πρέπει να σας χαλάει τη ζαχαρένια. Αν δεν δείχνεις, με λίγα λόγια, ευτυχισμένος/η, μάλλον δεν ταιριάζεις στο αφήγημα αυτής της εποχής. Αλλά και πάλι δεν πειράζει καθώς είναι δικό σας πρόβλημα.

Το σημαντικό βιβλίο «Ευτυχιοκρατία. Πώς η βιομηχανία της ευτυχίας κυβερνά τη ζωή μας», από τις Εκδόσεις Πόλις, έρχεται και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Οι συγγραφείς του βιβλίου με μεθοδικό τρόπο δείχνουν πώς ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας, που γεννήθηκε στην Αμερική στο γύρισμα του αιώνα, και όλη η βιομηχανία που στήθηκε στη συνέχεια, δικαιολόγησαν την κοινωνική και πολιτική ανισότητα, επηρέασαν πολιτικές αποφάσεις και διευθέτησαν ηθικά ζητήματα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, για την «επιστήμη της ευτυχίας» η «ευμάρεια και η φτώχεια, η επιτυχία και η αποτυχία, η υγεία και η ασθένεια είναι αποτελέσματα δικών μας πράξεων» και όχι ζητήματα πολιτικά. Με άλλα λόγια, αν είσαι ευτυχισμένος ή όχι «αφορά ΕΣΕΝΑ και είναι αποκλειστικά ΔΙΚΗ ΣΟΥ ευθύνη».

Η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα παρά μόνο ψυχικά ελλείμματα είναι απότοκο της νεοφιλελεύθερης άσκησης της πολιτικής, που έχει πείσει τους ανθρώπους ότι η ατομική αναζήτηση της ευτυχίας είναι το μόνο που έχει αξία και ας συμβαίνει σε βάρος του συλλογικού καλού. Και πράγματι δείχνει να τα έχει καταφέρει πολύ καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.