Καθημερινή φιλοσοφία

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου:
«Το βιβλίο αυτό είναι μια μικρή εισαγωγή στη φιλοσοφία. Είναι λίγο διαφορετική από τις ‘ορθόδοξες’ εισαγωγές που είτε διατρέχουν την ιστορία της φιλοσοφίας, είτε αναλύουν μια σειρά από παραδοσιακά φιλοσοφικά προβλήματα, όπως ‘τι είναι γνώση’, ‘τι είναι ελευθερία’, ‘τι είναι η αλήθεια’ κ.λπ. Τέτοιες εισαγωγές υπάρχουν αρκετές, μερικές από τις οποίες προτείνονται και στη βιβλιογραφία. Ο σκοπός του ανά χείρας βιβλίου είναι να εισαγάγει τον αναγνώστη στη φιλοσοφία με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από ερωτήματα πιο γνώριμα, πιο καθημερινά, και μέσα από ανθρώπινες ιστορίες που τα φέρνουν λίγο πιο κοντά μας. Με αυτό τον τρόπο θέλω να δείξω πώς τα γεγονότα της επικαιρότητας κρύβουν πίσω τους φιλοσοφικά ερωτήματα, η εξερεύνηση των οποίων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα την καθημερινότητά μας. Ελπίζω αυτό το μικρό βιβλίο να μπορέσει να δείξει πως η φιλοσοφία δεν ασχολείται μόνο με έναν άλλο, αφηρημένο κόσμο ιδεών, αλλά πως έχει κάτι ενδιαφέρον και σημαντικό να πει και για τη ζωή που ζούμε κάθε μέρα, για αυτά που διαδραματίζονται μπροστά στις οθόνες μας».
Το βιβλίο αποτελείται από πέντε κεφάλαια που πραγματεύονται ισάριθμα σύγχρονα ερωτήματα: 1. Πώς αλλάζουν γνώμη οι πολιτικοί μας αντίπαλοι; 2. Είναι ηθικό να κάνει κανείς παιδιά στην εποχή μας; 3. Έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας; 4. Το Brexit συνεπάγεται όντως περισσότερη ελευθερία για το Ηνωμένο Βασίλειο; 5. Ζούμε στην εποχή της μετα-αλήθειας; Τα ερωτήματα αυτά συνδέονται με βασικούς τομείς της φιλοσοφίας: την πολιτική φιλοσοφία, την ηθική φιλοσοφία, τη μεταφυσική και τη φιλοσοφία της επιστήμης.
Ο κύριος Παπάζογλου, με γερά εφόδια στις αποσκευές του, που μαρτυρούν ουσιαστική γνώση της ιστορικής εξέλιξης των φιλοσοφικών ιδεών και συστημάτων, καταφέρνει να προσεγγίσει τα παραπάνω ερωτήματα, διατρέχοντας με έναν μοναδικό τρόπο βασικούς σταθμούς της φιλοσοφίας. Οι αναφορές στους Πλάτωνα, Καρτέσιο, Καντ, Χέγκελ, Νίτσε, Χιουμ, Πόπερ, Μπερλίν, Τζον Στιούαρτ Μιλ και Λυοτάρ γίνονται σε συνδυασμό με στοιχεία, που έχουν αντληθεί από σύγχρονες έρευνες, και με σχόλια για τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Αυτή η σύζευξη της επικαιρότητας με την ουσία της φιλοσοφίας είναι η πρωτοτυπία του μικρού αυτού βιβλίου, αποτελώντας, ταυτόχρονα, μία όαση στη ρευστή εποχή που ζούμε. Μια εποχή όπου κυριαρχεί ο ανορθολογισμός, η επίκληση στο συναίσθημα και η απαξίωση του τεκμηριωμένου λόγου. Το βιβλίο αυτό φέρνει τη φιλοσοφία στο προσκήνιο ως αντίβαρο στη διολίσθηση σε μια προ-νεωτερική κατάσταση.
Ας μου επιτραπεί να πω πως πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, που θα το χαρεί τόσο το υποψιασμένο με το φιλοσοφικό βλέμμα αναγνωστικό κοινό όσο και αυτό που δεν έχει μυηθεί ακόμη σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Είναι, ακόμη, μια καλή ευκαιρία για όποιον/α θέλει να κάνει τα πρώτα βήματα στη φιλοσοφία και δεν ξέρει με ποιον τρόπο.
