Κορίτσι, γυναίκα, άλλο

“η Κόρτνεϊ απάντησε ότι μια και η Γιαζ είναι κόρη καθηγητή και μιας διάσημης σκηνοθέτιδας, σίγουρα δεν είναι μη προνομιούχα, ενώ εκείνη, η Κόρτνεϊ, προέρχεται από ένα πραγματικά φτωχό περιβάλλον όπου θεωρείται φυσικό να εργάζεσαι σε εργοστάσιο στα δεκαέξι και να κάνεις το πρώτο σου παιδί ακόμη ανύπαντρη στα δεκαεφτά [….] ναι, αλλά είμαι μαύρη, Κόρτνεϊ, κι αυτό με κάνει πιο καταπιεσμένη από οποιαδήποτε που δεν είναι, εκτός από τη Γουόρις που είναι η πιο καταπιεσμένη απ’ όλες / σε πέντε κατηγορίες: μαύρη, μουσουλμάνα, γυναίκα, φτωχή, με χιτζάμπ”.

Απόσπασμα από το σπουδαίο βιβλίο της αγγλονιγηριανής Bernardine Evaristo με τίτλο “Κορίτσι, γυναίκα, άλλο” που μοιράστηκε με την Margaret Atwood το Booker Prize (2019). Η Bernardine Evaristo (γενν. 1959), από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Είναι η πρώτη έγχρωμη συγγραφέας που γι’ αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker.

Έργο τολμηρό στο περιεχόμενο και στους αφηγηματικούς τρόπους που μας αφηγείται όψεις της ζωής δώδεκα γυναικών, κόρες μεταναστών από τις πρώην κτήσεις της βρετανικής αυτοκρατορίας στην Αφρική και στις Δυτικές Ινδίες. Όπως σημειώνει η μεταφράστρια του βιβλίου, το βιβλίο αφορά όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, ηλικίας, κοινωνικής τάξης ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Είχα καιρό να διαβάσω ένα λογοτεχνικό βιβλίο που με έκανε να ξεχάσω το δικό μου παρόν και να γνωρίσω μια τόσο διαφορετική κοινωνία, όπως είναι η αγγλική. Το διάβασα δύο φορές, τη μια μετά την άλλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.