Νεοφιλελευθερισμός: η φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς και του δυνατού κράτους

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., ο Βασίλης Γρόλλιος μίλησε για τον νεοφιλελευθερισμό ως τη φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς και του δυνατού κράτους. Πρόκειται για την 5η εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός αποθεώνει την ελεύθερη οικονομία και, δυστυχώς, πολύ συχνά συγχέεται με τον φιλελευθερισμό, που δεν είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας αλλά του έντονου κρατικού παρεμβατισμού, προκειμένου το κράτος να υλοποιήσει μια συγκεκριμένη ιδέα αναδιανεμητικής δικαιοσύνης.

Αυτήν ακριβώς την ιδέα οι νεοφιλελεύθεροι τη βλέπουν να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική της ελεύθερης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας το κράτος πρόνοιας θα έχει σχεδόν καταργηθεί. Προϋπόθεση της υλοποίησης της ελευθερίας στους νεοφιλελεύθερους είναι ένα δυνατό-ισχυρό κράτος σε τέτοιο βαθμό που μάλιστα φτάνουν σε σημείο να δικαιολογούν και την δικτατορία, έστω προσωρινά. Βασικά κείμενα που προτείνει ο κ. Γρόλλιος προς μελέτη είναι: M. Friedman, Καπιταλισμός και Ελευθερία και Fr. Hayek, Ο Δρόμος προς τη Δουλεία (έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά).

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Βασίλης Γρόλλιος πήρε όλα του τα πτυχία από το ΑΠΘ. Η διδακτορική διατριβή του αφορούσε τον φιλελευθερισμό του J. S. Mill. Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα, στη διαλεκτική του Μαρξ, στο University of York της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει διδάξει σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου για την κριτική θεωρία από τον εκδοτικό οίκο Routledge με τίτλο Negativity and Democracy. Marxism and the Critical Theory Tradition, 2017. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε αγγλοσαξονικά περιοδικά όπως το Journal of Political Ideologies, Critical Sociology, Capital and Class, Rethinking Marxism, Constellations και το Critique: A Journal of Socialist Theory. Επίσης, έχει μιλήσει σε συνέδρια στο εξωτερικό (Ρώμη, Μάντσεστερ, Άμστερνταμ, Τορόντο και Πουέμπλα). Εξειδικεύεται στην κριτική θεωρία, στις ριζοσπαστικές θεωρίες δημοκρατίας και στον μαρξισμό. Παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στα άρθρα του. Επίσης, έχει φιλοξενηθεί στην εκπομπή του ΔΙΟΝ «Φιλοσοφικοί διάλογοι» τρεις φορές. Οι εκπομπές μπορούν να παρακολουθηθούν από εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.