Το διακύβευμα της πολιτικής και η επιστροφή της φιλοσοφίας

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, στις 7 μ.μ., ο Σωκράτης Δεληβογιατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), μίλησε για τη διακινδύνευση της πολιτικής και τον ρόλο της φιλοσοφίας. Πρόκειται για την 8η εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”.

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η εποχή μας δοκιμάζεται πολλαπλώς: έκλυση όλων των δεσμευτικών όρων σε έξεις και συμπεριφορές, επανατοποθέτηση κάθε αρχής και αξίας για τον κοινωνικο-πολιτικό άνθρωπο, απελευθέρωση μέσων και τρόπων πρόσκτησης γνώσεων με ταυτόχρονη υποχώρηση απαιτήσεων αισθητικής και ηθικής κανονιστικής.

Όμως, το διακύβευμα δεν περιορίζεται μόνο στην οιονεί άυλη πτυχή του ανθρώπινου∙ εξικνείται και σε βασικές λειτουργίες και κινήσεις βιολογικού χαρακτήρα – του σώματος και που είμαστε και που έχουμε: εγκαινιάζονται σε παγκόσμια κλίμακα διεργασίες στέρησης, “κακής” άρνησης, βασικής ανελευθερίας με όχημα την οικονομία σε ένα περιβάλλον απειλής, πρωτόγνωρης σε διάσταση ιστορίας. Η ζωή τελεί όλο και περισσότερο υπό όρους πολιτικών αποφάσεων, που οι ίδιες διέπονται από ανώνυμες προθετικότητες θεμελιώδους ασυνέχειας και οντολογικής τυχαιότητας ή συμβεβηκότος σε μια σχέση αδιέξοδης περιπλοκής και προσωρινότητας.

Η τεχνολογία, από θεραπαινίδα της κοινωνικής πολιτικής, παράγει η ίδια πολιτική με πολιτικούς μιας χρήσης ή ορισμένου έργου. Οπόθεν απαιτούνται αυστηρότητα και στρατευτικότητα απέναντι σε πολιτικές αδυνατίσματος και αδειάσματος ανθρωπολογικών σταθερών, αδιαπραγμάτευτων μέχρι νεωτέρας σε επίπεδο ορισμού των ανθρώπινων σχέσεων εν κοινωνία: ελευθερία, ολοκλήρωση, αφιερωματικές πρακτικές συνιστούν κριτήρια και συνθήκες ελέγχου των σύγχρονων τάσεων χάους που διέπουν το λόγο εξουσίας και επικοινωνίας των υποκειμένων απόφασης.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Σωκράτης Δεληβογιατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας. Από το 1980 διδάσκει φιλοσοφία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Διετέλεσε πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ. Δίδαξε επίσης ως επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Αθήνας. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει λάβει μέρος κατ’ επανάληψη σε συνέδρια και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εξέδωσε βιβλία και δημοσίευσε πολυάριθμες μελέτες σε ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Βιβλία: 1. Ζητήματα διαλεκτικής. Μια φιλοσοφική θεώρηση, Ζήτρος, Θεσσαλονίκη 2000. 2. Το φυσικό και το ανθρώπινο. Μια φιλοσοφική προσέγγιση, Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2002. 3. Προς μια ερμηνευτική κριτική. Η περίπτωση Foucault, Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2009. 4. Συλλογικό έργο, Εισαγωγή στη βιοηθική. Ιστορικές και συστηματικές προσεγγίσεις, Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2014. Μετέφρασε το βιβλίο Για τον ουμανισμό του Martin Heidegger, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1989.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, που συντονίζει η Ελένη Γερούση, Δρ Φιλοσοφίας (ΑΠΘ), ακολουθώντας τον σύνδεσμο της ηλεκτρονικής αίθουσας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ: https://zoom.us/my/uowm.g.cdm

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.