Δελτίο τύπου για την 4η εκδήλωση

Τα αφιερώματα στη φιλοσοφία, που επιμελείται και παρουσιάζει η κ. Γερούση Ελένη, συνεχίστηκαν στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 18. 00.

Στην τέταρτη εκδήλωση διερευνήθηκαν τα διαφορετικά κριτήρια που έθεσαν οι φιλόσοφοι, από την αρχαιότητα μέχρι τη νεώτερη εποχή, για να διακρίνουν το ηθικά ορθό από το ηθικά εσφαλμένο. Τρεις είναι οι κυριότερες προσεγγίσεις: η αρετολογική, που εκκινεί από τον Αριστοτέλη και δίνει έμφαση στον χαρακτήρα του υποκειμένου που ενεργεί, πιο συγκεκριμένα στις αρετές που πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να κρίνει τις πράξεις και να ενεργεί ανάλογα. Η δεοντοκρατική, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant, ο οποίος προτείνει συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες (όπως είναι η περίφημη κατηγορική προσταγή) με βάση τους οποίους οφείλει ένα άτομο να ενεργεί. Τέλος, η συνεπειοκρατική, η οποία αξιολογεί μια πράξη με βάση τις συνέπειες που έχει για το άτομο ή για ένα σύνολο ατόμων. Ο ωφελιμισμός του John Stuart Mill είναι η γνωστότερη ηθική θεωρία που στηρίζεται στις συνέπειες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.