Δεξιά, Αριστερά και λαϊκές τάξεις

Τα ακροδεξιά κόμματα στη σύγχρονη Ευρώπη

Όψιμες σκέψεις για την ανάδειξη της Ακροδεξιάς στις εκλογές της Ιταλίας ή, αλλιώς, γιατί οι λαϊκές τάξεις ψηφίζουν Δεξιά ή, ακόμη χειρότερα, Ακροδεξιά;

Η σχέση μεταξύ «εργατικής τάξης» και Αριστεράς μοιάζει προφανής αλλά ίσως τελικά να μην είναι τόσο φυσική όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Όπως λέει ο Γάλλος κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν, θα μπορούσε να είναι ιστορικό κατασκεύασμα θεωριών (του μαρξισμού, για παράδειγμα), οι οποίες επικράτησαν έναντι άλλων, αντίπαλων θεωριών και διαμόρφωσαν την αντίληψή μας για τη θέση και τον ρόλο των εργατών στην κοινωνία. Μήπως δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι είναι φυσικό οι λαϊκές τάξεις να ψηφίζουν Αριστερά; Στη Γαλλία, ακόμη κι όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε υψηλά εκλογικά ποσοστά ως «το κόμμα της εργατικής τάξης», μόνο το 30% των εργατών ψήφιζε υπέρ του. Μεγαλύτερο ποσοστό ψήφιζε τους υποψήφιους της Δεξιάς και όχι άλλων αριστερών κομμάτων. Και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις εκλογές. Πολλοί αριστεροί θεωρητικοί, όπως ο Αντόνιο Γκράμσι στα «Τετράδια της φυλακής» και ο Βίλχελμ Ράιχ στη «Μαζική ψυχολογία του φασισμού», προσπάθησαν να εξηγήσουν τις αιτίες που στο παρελθόν οδήγησαν τις λαϊκές τάξεις στον φασισμό. Πολλές μελέτες έγιναν επίσης για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό των λαϊκών τάξεων (βλ. Ζέεβ Στέρνχελ).

Ποιες είναι οι ιστορικές ευθύνες της Αριστεράς; Όταν η Αριστερά έχει σταματήσει να μιλάει για κοινωνικές τάξεις και ταξικές διχοτομίες (πλούσιοι και φτωχοί), όταν περιορίζεται στην αφηρημένη υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, όταν συχνά ξεστρατίζει σε νεοσυντηρητικές πολιτικές, όταν δεν προβαίνει σε μια γενναία ρήξη με την ολιγαρχία, όταν, εντέλει, δεν πείθει ότι μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα επιβίωσης, τότε τι απομένει; Τότε, εύκολα πέφτει κάποιος στα δίχτυα της Ακροδεξιάς, που δεν της είναι καθόλου δύσκολο να υποσχεθεί πράγματα, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι απίθανο να τα υλοποιήσει. Γιατί συμβαίνει και το άλλο: οι ψηφοφόροι είναι πιο αυστηροί και δύσκολα συγχωρούν τα κόμματα της Αριστεράς, πάρα τα κόμματα της άλλης πλευράς του πολιτικού φάσματος, για την αθέτηση των πολιτικών τους δεσμεύσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.