“Επιστροφή στη Ρενς” του Ντιντιέ Εριμπόν

Συνηθίζω να λέω ότι η καταγωγή σου, η κοινωνική τάξη από την οποία προέρχεσαι, σε ακολουθεί ό,τι κι αν έχεις καταφέρει στη ζωή σου, σε όποια κοινωνική τάξη έχεις ανέλθει λόγω της μόρφωσης που απέκτησες, της δουλειάς που κάνεις ή του πλούτου που έχεις δημιουργήσει. Ακριβώς αυτό δείχνει ο Γάλλος Ντιντιέ Εριμπόν, το τρομερό παιδί της επιστήμης της Κοινωνιολογίας, στο βιβλίο του «Επιστροφή στη Ρενς» και γι’ αυτό ενθουσιάστηκα όταν το διάβασα και επιπλέον ταυτίστηκα σε σημαντικό βαθμό.

Στο βιβλίο αυτό, μια ιδιότυπη αυτοβιογραφία, εξηγεί πώς τα παιδιά της εργατικής τάξης έχουν λίγο πολύ ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων πρόσβασης στη γνώση και στις επιλογές, πώς η ζωή των εργατών είναι κι αυτή εγκλωβισμένη σε στερεοτυπικά σχήματα, πώς φτάσαμε να θεωρούμε ότι όλοι, αριστεροί και δεξιοί, είναι ίδιοι και πώς τα μέλη της εργατικής τάξης έφτασαν να ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα λόγω της απογοήτευσής τους από την πολιτική των αριστερών κομμάτων. Κλείνει το βιβλίο του με την ελπίδα ότι είναι δυνατή μια νέα πολιτική απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Εάν έχετε χρόνο να διαβάσετε ένα μόνο βιβλίο αυτό το καλοκαίρι και είστε boomer ή Generation X, επιλέξτε αυτό ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, γιατί είναι σίγουρο ότι θα δείτε μέσα σε αυτό τον εαυτό σας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.