Οικιακές εργασίες και άνδρες

Με αφορμή μια δημοσίευση στο Lifo για ένα σχολείο στην Ισπανία που διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν δουλειές του σπιτιού και τα σχόλια που έγιναν, αναπαράγω τη δημοσίευση της σελίδας “Ναι, είσαι μισογύνης” στο Facebook, με την οποία συμφωνώ απόλυτα.

“Τόσο πολύ έχουν ταυτιστεί οι γυναίκες με την οικιακή εργασία που κάθε προσπάθεια να διδαχθούν και οι άντρες αυτές τις βασικές δεξιότητες ισούται με την εκθήλυνση και άρα με τον ευνουχισμό. Το ότι ο ανδρισμός είναι τόσο εύθραυστος που να απειλείται από ένα σίδερο ή μια σκούπα είναι από μόνο του ενδεικτικό του πόσο κοινωνικά κατασκευασμένος είναι. Το ότι και ορισμένες γυναίκες αγχώνονται ότι θα χαθούν οι έμφυλοι ρόλοι και άρα οι “πραγματικοί άντρες”, είναι ενδεικτικό όχι μόνο του πόσο βαθιά οι γυναίκες εσωτερικεύουν τα έμφυλα αυτά στερεότυπα, ώστε να γοητεύονται μόνο από “βαρβάτα αρσενικά”, αλλά και του πως κατά βάθος νιώθουν πως, αν οι άντρες μάθουν να κάνουν τις δουλειές μόνοι τους, η δική τους αξία και χρησιμότητα θα μειωθεί και, άρα, οι άντρες δε θα έχουν κίνητρο να τις επιλέξουν. Η πατριαρχία τις διδάσκει πως η θηλυκότητα ταυτίζεται με τις ίδιες ως φροντιστικά υποκείμενα, ταυτόχρονα όμως ο καπιταλισμός στηρίζεται στην άμισθη εκμετάλλευση της οικιακής εργασίας τους και έτσι είναι λογικό να γνωρίζουν, υποσυνείδητα έστω, πως αν χαθούν αυτοί οι ρόλοι η σύμβαση στην οποία στηρίζεται ο (παραδοσιακός) γάμος θα καταρρεύσει. Ο υποτιμητικός τρόπος που οι λέξεις “νοικοκυρά” και “μοδίστρα” χρησιμοποιούνται θα έπρεπε κανονικά να το κάνει εμφανές πως ο γυναικείος αυτός ρόλος στον γάμο θα θεωρείται πάντα υποδεέστερος και όχι μια ισότιμη ανταλλαγή.Ενδιαφέρον παρουσιάζει ως συνήθως το πώς οι Μουσουλμάνοι άντρες θεωρείται πως παραμένουν πάντα πιο κοντά στα πρότυπα της αρρενωπότητας και άρα πιο κοντά στη “φύση” από ό,τι οι “εκφυλισμένοι” Δυτικοί άντρες, που ασπάζονται προοδευτικές ιδέες, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται με ένα μείγμα φόβου αλλά και θαυμασμού. Ο Μουσουλμάνος παρουσιάζεται πάντα με ένα βαθμό ζήλιας ακριβώς επειδή ξέρει να διατηρεί τους έμφυλους ρόλους καλύτερα από τον Δυτικό άντρα και άρα ξέρει να κρατάει τις γυναίκες του σε τάξη αλλά και να ελκύει τάχα τις λευκές γυναίκες με την “αυθεντική” και ακατέργαστη αρρενωπότητά του. Η Ισλαμοφοβία εμπεριέχει ταυτόχρονα φόβο και φθόνο για τον Μουσουλμάνο άντρα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.