Οι νέες ιδέες

Το τελευταίο βιβλίο που διαβάζω αυτή τη χρονιά είναι ίσως και το καλύτερο από όσα κυκλοφόρησαν πρόσφατα και απευθύνεται σε όσους και όσες θέλουν να γνωρίσουν ό,τι πιο φρέσκο στον χώρο των ιδεών.

ΟΙ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ. Ποιες είναι αυτές οι νέες ιδέες;

• Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που το υποστηρίζουν τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι σοσιαλδημοκράτες ή οι αντικαπιταλιστές. • Η θεωρία των κοινών, που προτείνει μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας ριζοσπαστικοποιώντας την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας.

• Η επανίδρυση της δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι εάν, πέρα από το δίλημμα αντιπροσωπευτική ή συμμετοχική δημοκρατία, είναι δυνατή η επαναθεώρηση της δημοκρατίας και, εάν ναι, προς ποια κατεύθυνση.• Το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων: αντισπισισμός και ηθική κρεοφαγία. • Ο διανθρωπισμός. Μπορεί η τεχνολογική εξέλιξη να καταργήσει τον θάνατο; Το ακρωνύμιο NBIC (νανοβιοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, πληροφορική και γνωσιακές επιστήμες) δείχνει τους νέους δρόμους της επιστημονικής εξέλιξης που στοχεύει στον ριζικό μετασχηματισμό του ανθρώπινου οργανισμού.• Τα συμπληρωματικά νομίσματα, το bitcoin και το blockchain.• Ο λαϊκισμός και οι ποικίλες δεξιές και αριστερές αμφισημίες του.• Το κίνημα της αποανάπτυξης που αντιτίθεται στη βιώσιμη ανάπτυξη καθώς αυτή κινείται στη λογική της προαγωγής της οικονομικής ανάπτυξης, γεγονός που αποτελεί αντίφαση. Η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και η πράσινη ανάπτυξη, αποτελούν σύμφωνα με τους συγγραφείς σχήμα οξύμωρο.• Οι νέες μορφές του φεμινιστικού κινήματος που δομούνται γύρω από τις έννοιες «φύλο», «πατριαρχία», «queer θεωρία» και «διαθεματικότητα».•

Η «ουμπεροποίηση», το φαινόμενο δηλαδή της βαθμιαίας ψηφιοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων μέσω πλατφορμών που ανήκουν σε μεγάλες (συνήθως αμερικανικές) εταιρείες. Όπως είναι για παράδειγμα οι πλατφόρμες Uber, Αirbnb, Blablacar, Deliveroo, Foodora και TaskRabbit.

Οι συγγραφείς του έργου προσεγγίζουν κριτικά τα θέματα που επιλέγουν να αναδείξουν και τα τοποθετούν στο ιστορικό και κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό πλαίσιο που τα κυοφόρησε. Και αυτή νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη αρετή του βιβλίου. Είναι ακόμη μια πολύ καλή εισαγωγή σε σύγχρονα θέματα που απασχολούν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Στο τέλος του βιβλίου προτείνεται βασική βιβλιογραφία για περαιτέρω διερεύνηση. Πρόκειται για ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, καθαρή διανοητική πρόκληση. Σε αυτό βοηθάει βέβαια η πολύ καλή μετάφραση της Βάλιας Καϊμάκη και η προσεγμένη γενικότερα έκδοση από τις Εκδόσεις Πόλις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: