Η δημοκρατία σήμερα: προκλήσεις και φιλοσοφικές απαντήσεις

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021, στις 7 μ.μ., ο Άρης Στυλιανού μίλησε για τη δημοκρατία, κάνοντας αναφορά στις αλλαγές του νοήματός της μέσα στον χρόνο. Πρόκειται για τη 2η εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”.

Ο σύνδεσμος για το βίντεο της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=VLuGdmpkL9c

Αντί να θέσει το ουσιοκρατικό ερώτημα «τι είναι η δημοκρατία;», θεωρεί πως είναι προτιμότερο να διακρίνει τα χαρακτηριστικά της. Προκύπτει, έτσι, ένα κρίσιμο ζήτημα, που αφορά το εάν τα θεμέλια της δημοκρατίας είναι τα ίδια δημοκρατικά. Σήμερα, η πανδημία της Covid-19 και η διαχείρισή της αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας και την κοινωνία.

Υπάρχει άραγε δημοκρατική απάντηση στα πολιτικά προβλήματα που θέτει η πανδημία; Ο ομιλητής θα υποστηρίξει ότι αναδύεται μια δυνατότητα διεύρυνσης της δημοκρατίας, μέσα από την παρέμβαση των πολιτών και τη δράση των πολλών, του πλήθους. Είναι στο χέρι μας, άλλωστε, να επιτύχουμε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και εμβάθυνση του κοινωνικού δεσμού.

Πρόκειται για τη δεύτερη ομιλία στο πλαίσιο του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”, που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και το Εργαστήριο Κοινωνικών και Μεταναστευτικών Σπουδών του Παν. Δυτ. Μακεδονίας

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Άρης Στυλιανού γεννήθηκε το 1965, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, κατόπιν στη Σορβόννη (Παρίσι-Γαλλία), όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή. Από το 1995 διδάσκει στο ΑΠΘ. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, του οποίου τυγχάνει και Πρόεδρος. Έγραψε τα βιβλία: «Θεωρίες του κοινωνικού συμβολαίου» (εκδ. Πόλις 2006), και «Ο Σπινόζα και η δημοκρατία» (εκδ. Πόλις 2016). Δημοσίευσε πλήθος μελετών και άρθρων σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έκανε μεταφράσεις και επιμέλειες πολλών φιλοσοφικών βιβλίων, από τα λατινικά και από τα γαλλικά.  Το 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του “Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα”. Από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.