Ο αντισημιτισμός ως ιστορικό φαινόμενο

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, στις 7 μ.μ., η κ. Μαρία Καβάλα μίλησε για τον αντισημιτισμό ως ιστορικό φαινόμενο. Πρόκειται για την 3η εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων με τίτλο “Η φιλοσοφία στην εποχή της κρίσης”.

Ο σύνδεσμος για το βίντεο της εκδήλωσης: https://www.youtube.com/watch?v=RYd-xlpdYY4

Το μίσος εναντίον των Εβραίων προηγήθηκε της επινόησης του όρου αντισημιτισμός τον 19ο αιώνα. Ο παραδοσιακός θρησκευτικός αντι-ιουδαϊσμός εδραιώθηκε με την επικράτηση του χριστιανισμού από τον 4ο αι. μ.Χ.  και διαμόρφωσε στη μεσαιωνική Ευρώπη χωριστούς κόσμους για Εβραίους και χριστιανούς.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, αν και σταδιακά τα ευρωπαϊκά γκέτο άρχισαν να καταργούνται, οι Εβραίοι της διασποράς διαπίστωσαν ότι στη θέση του παραδοσιακού αντισημιτισμού, νέες, πιο «πολιτικές» προκαταλήψεις και εχθρότητες τούς έκαναν και πάλι ανεπιθύμητους. Οι νέες αυτές προκαταλήψεις βασίστηκαν στην έννοια της φυλής και η Γερμανία του Μεσοπολέμου αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο ανάπτυξής τους. Ο Ναζισμός και το Ολοκαύτωμα, η γενοκτονία των 6 εκ. Εβραίων της Ευρώπης με μαζικό τρόπο σήμανε για τον 20ό αι. τη διάψευση του μύθου της προόδου της νεωτερικής κοινωνίας και προκαλούσε για αναστοχασμό. Αναστοχασμό διαρκή και απαραίτητο, καθώς το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και το Άουσβιτς έφεραν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, τη μερική ανασυγκρότηση των εβραϊκών κοινοτήτων της διασποράς αλλά μαζί παλαιές και νέες μορφές αντισημιτισμού διεθνώς. Στη σύγχρονη Ελλάδα, παραδείγματα αντισημιτισμού στη δημόσια ζωή επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα είναι εδώ. Τα ερωτήματα και τα γιατί παραμένουν.

Ελπίζουμε ότι η μελέτη του αντισημιτισμού μπορεί να συμβάλει στο να δοθούν απαντήσεις και στο να αποκωδικοποιηθούν οι μηχανισμοί νομιμοποίησης και μαζικοποίησης ρατσιστικών αντιλήψεων και πρακτικών γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στη δική μας εποχή των πολλαπλών κρίσεων.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Καβάλα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. όπου διδάσκει «Ιστορία των αποκλεισμών και των διακρίσεων στη σύγχρονη εποχή». Παράλληλα διδάσκει «Ιστορία και πηγές» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημόσια Ιστορία, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας και του ΔΣ της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας 1940-1974. Στη διάρκεια της ερευνητικής της πορείας έχει λάβει Αριστεία Α.Π.Θ., υποτροφίες ΙΚΥ, «Αλμπέρτο Ναρ», Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, Yad Vashem, Rothschild και Fulbright στο UCSB (University of California, Santa Barbara).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.